måndag 4 oktober 2010

Sjukdom

I den värld där vi lever är sjukdomar något som drabbar alla människor mer eller mindre. Det finns sjukdomar som är lätta att mäta, och så finns det de som är svårare att mäta. Vissa sjukdomar är mer accepterade än andra i samhället.

När jag var liten träffade vi emellanåt vår morbror som åt medicin mot sin psykiska sjukdom. Det var skrämmande att träffa honom eftersom han han var annorlunda. Det var ingen som riktigt ville prata om vad som var fel. Känslan var att en psykisk sjukdom kunde smitta, och för att undgå smittan skulle man inte tala om det.

När vår mamma blev sjuk skedde det gradvis, med en förändring som blev större och större allt eftersom tiden gick. Vi övriga i familjen hoppades hela tiden att förändring som skedde bara var tillfällig, men det blev aldrig bättre igen. Jag och min syster förstod aldrig riktigt vad som hände. Än idag har vi inte fått något riktigt bra svar på vad som drabbade vår mamma. Vi vet att hon är inte normal och andra människor gärna undviker henne. Eftersom hon inte är farlig för andra människor eller för sig själv finns det ingen hjälp att få, inte från den etablerade sjukvården i alla fall.


/M

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar